Tegenwoordig blijft bijna niemand meer veertig jaar op dezelfde werkplek werken. Dit heeft verschillende oorzaken. Veel mensen willen van tijd tot tijd wisselen van baan. Helaas is er soms ook sprake van een gedwongen overstap. Hoe dan ook, mensen die opnieuw of ergens anders willen gaan werken zitten vaak niet in de makkelijkste situatie. Re-integratie kan hier een handje bij helpen. Wanneer iemand voor een re-integratietraject kiest worden er verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt gecreëerd. Het is de bedoeling dat er passend werk wordt gevonden, in de meeste gevallen is een re-integratietraject zeer succesvol!

Overstappen of opnieuw beginnen?
Zoals we hierboven al kort hebben uitgelegd zijn er grofweg twee situaties waarin re-integratie kan worden toegepast. Re-integratie wordt vaak geassocieerd met mensen die vanuit een uitkering weer werk proberen te krijgen. Echter, re-integratie is er ook voor mensen die op zoek zijn naar ander werk.

Re-integratie met werk
Wanneer u opzoek bent naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld omdat uw arbeidsovereenkomst afloopt, kunt u vaak instromen in een re-integratietraject. Dit wordt preventieve re-integratie genoemd omdat het moet voorkomen dat u moet leven van een uitkering. Wanneer u hier mee te maken krijgt kan het UWV u hier bij helpen.

Het kan ook zo zijn dat u ziek bent en daardoor niet meer in staat bent terug te keren naar uw oude werkgever. Wanneer u toch gedeeltelijk arbeidsgeschikt blijft kan re-integratie u helpen. In dit traject gaat u samen met de trajectleider kijken naar wat u nog kunt en nog belangrijker, wat u wilt. In eerste instantie zal er worden gekeken naar of het mogelijk is om terug te keren bij uw huidige werkgever. Mocht dit niet mogelijk zijn wordt er gekeken of er ander werk, buiten de huidige organisatie, mogelijk is. Dit wordt tweede spoor re-integratie genoemd.

Re-integratie zonder werk
Wanneer u op dit moment een uitkering ontvangt, in de vorm van een ziektewet-uitkering, WIA-uitkering, WAZ-uitkering, WW-uitkering of WAO-uitkering, zijn er mogelijkheden om u weer op de arbeidsmarkt te helpen. Re-integratiebedrijven richten zich vaak ook op mensen die een uitkering ontvangen en graag weer aan de slag willen. Een re-integratietraject is dus zeker mogelijk wanneer u al een tijd zonder werk zit!